Scientific journal
European Student Scientific Journal
ISSN 2310-3094

POSSIBILITIES OF USE OF LEPIDIUM SATIVUM AT PERMACULTURA’S PLANNING

Markina E.N. 1
1 Murmansk State Humanities University
В статье обозначены результаты первого этапа экспериментальной работы по выращиванию кресс-салата для пермакультуры. Автором представлена краткая информация о пермакультуре как системе экологически целесообразного дизайна, обоснован выбор объекта для исследования, описаны основные требования к выращиванию растения, его потенциал в экодизайне. В рамках экспериментальной работы проведено несколько опытов: на активность появления всходов при использовании комплексного биостимулятора и в его отсутствии; на активность прорастания семян в различных типах грунтов; на активность формирования корневой системы; на активность роста растения в различных условиях освещенности, на влияние размеров тары для выращивания растений на рост и развитие кресс-салата. В данной статье представлены лишь некоторые тезисы, отражающие первичные результаты работы автора. Результаты по выращиванию кресс-салата в открытом грунте, при достаточном естественном освещении (в течение длинного дня) не включены в данный материал.
In article results of the first stage of experimental work on cultivation of salad with a view of permaculture are designated. The author presents a brief information about permaculture as to system of ecologically appropriate design, the choice of object for research is proved, fundamental requirements to cultivation of a plant, its potential for ecological design are described. Within the limits of experimental work some experiences are lead: on activity of occurrence of shoots at use of a complex biostimulator and in its absence; on activity of germination of seeds in various types grounds; on activity of formation of root system; on activity of growth of a plant in various conditions of light exposure, on influence of the sizes of container for cultivation of plants on growth and progress of salad. In given article some theses reflecting primary results of work of the author are presented only. Results on cultivation of salad in the open ground, at sufficient natural illumination (within long day) were not included into the given material.
permaculture
eco-design
growth and development of plants
Lepidium sativum